Ellen werkte mee aan de ontwikkeling van online onderwijsmodules die zelfstandig leren met professionele input op hoog niveau mogelijk maken. Zij deed dit samen met collega’s van de Scotland Malawi Mental Health and Education Project (SMMHEP). Het doel van deze samenwerking was de ontwikkeling van verschillende soorten E-learning: zowel voor Geneeskunde studenten als voor de Psychiaters in opleiding tot medisch specialist. Met het opleiden van de eerste 3 Malawiaanse psychiaters in de jaren dat Ellen en Wieger in Malawi woonden, heeft een verdriedubbeling plaatsgevonden van het aantal psychiaters in Malawi. Toch zijn er nu, met daarnaast nog 2 lokaal werkende buitenlandse specialisten (met sterke links met SMMHEP) nog steeds veel te weinig specialisten om te voorzien in alle onderwijsbehoefte. Geprobeerd wordt om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van blended learning, waarbij de aanwezige docenten worden ondersteund door e-learning modules. De betrokkenheid bij onderwijsontwikkeling binnen het AMC geeft Ellen extra expertise om in te zetten in het optimaliseren van deze werkvormen.

 

Ellen ging in 2016 naar Blantyre voor een congres Psychiatrie en voor het voortzetten van Psychiatrie onderwijs in Malawi.

 

Tezamen met het Scotland Malawi Mental Health Education Project blijft zij, nu van vanuit haar huidige functie als psychiater en verantwoordelijke voor het psychiatrieonderwijs binnen zowel de Bachelor als de Master geneeskunde aan het AMC/UvA, de e-learning ondersteunen aan de College of Medicine voor Master studenten en AIO’s-psychiatrie.