In 2016 zijn er namens Doctors for Malawi 2 Malawianen bezig geweest met klinisch onderzoek; Kate Chidzalo, en Chikondi Makwinja. Zij kregen hierbij (secretariële) ondersteuning van Matilda Lali en Ellah Mawerenga. Wij zijn erg blij dat deze Malawianen beter in hun werk worden waarmee de local capacity building door DFM steeds beter van de grond komt.

 

Kate Chidzalo

Kate Chidzalo, student Pedagogiek en in het onderzoeksteam degene die ‘Developmental Assessments’ doet, groeit steeds beter in haar rol. Dank zij de bijdragen van de trouwe donateurs van Doctors for Malawi is Kate’s salaris in 2016 betaald. Ook betaalde Doctors for Malawi voor 50% mee aan een nieuwe laptop voor haar.

 

‘Onze Kate Chidzalo’ heeft in het afgelopen jaar voor een ander klinisch onderzoeksproject gewerkt op de ondervoedingsafdeling en zich met name verder bekwaamd in het afnemen van een in Malawi ontwikkelde en gevalideerde vragenlijst die ontwikkeling meet (‘childhood development’). Deze vragenlijst, de ‘MDAT’ genoemd (Malawian Developmental Assessment Tool) is een zeer uitgebreide lijst waarbij kinderen worden geobserveerd door hun van simpele taakjes te laten uitvoeren. Te denken valt aan blokjes stapelen, spelen met een bal, praten met de moeder en het overpakken van objecten van de ene naar de andere hand. Hier is Kate’s pedagogische achtergrond van belang.

 

Voor “CHAIN” is zij nu ‘Primary Fieldworker’ en neemt zij wederom de MDAT vragenlijst af bij alle deelnemers. Dit gebeurt bij zowel ontslag uit het ziekenhuis als na 6 maanden en betekent dus veel werk voor Kate omdat er 500 kinderen met ernstige ziekte en een vorm van ondervoeding gaan meedoen aan CHAIN in Malawi.

 

Chikondi Makwinja

Ook staat op onze bescheiden Doctors for Malawi loonlijst is Chikondi Makwinja, een ‘data-entry clerk’. Chikondi voert dagelijks data in in het ‘data-office’ van Moyo Nutritional Rehabilitation Unit (NRU). Dit is een kantoor dat in de laatste maanden dat Ellen en Wieger nog in Blantyre woonden, gebouwd werd en waar alle statussen van kinderen opgenomen tussen 2002 en nu opgeslagen liggen. Door het werk van Chikondi kunnen we 10 jaar zorg op Moyo NRU evalueren. Zaken als mortaliteit, HIV infecties, aantal dagen opname en de relatie tussen allerlei klinische parameters onderling kunnen zo worden geanalyseerd.

 

Ook is hij inmiddels data-assistant van de CHAIN data-manager Emmanuel Chimwezi die alle Malawiaanse data beheert voor het CHAIN netwerk. Chikondi doet het erg goed en kan duidelijk meer dan waar hij in eerste instantie voor is aangenomen. DFM ondersteunt dat en draagt ook hierbij aan capacity building.

 

Emmanuel Chimwezi

Al jaren lang is Emmanuel een trouwe werknemer in het onderzoeksteam waaraan Wieger leiding geeft. Hij heeft veel potentie en volgt buiten werktijd allerlei online cursussen om beter te worden in data-analyses en statistiek. DFM heeft voor 2017 het plan om hem voor een stage naar een bevriend centrum in Kenia te sturen (KEMRI/Welcome Trust in Kilifi). Daar hij nieuwe onderzoeksmethoden gaat leren. Het is een mooi idee dat dat met voortgaande steun van u allen mogelijk gemaakt kan worden.

 

De laatste 2 mensen die door Doctors for Malawi ondersteund worden zijn de 2 secretaresses van de afdeling kindergeneeskunde; Matilda Lali en Ellah Mawerenga. Wieger kent beiden goed en het is mooi om te zien dat Doctors for Malawi ‘twee paar ogen en oren’ heeft. Ellah en Matilda helpen ons met zaken als opstellen van contracten, betalingen en helpen bij het afhandelen van de correspondentie met de Medisch Ethische Commissie in Blantyre.