2016 was het eerste gehele jaar dat Ellen en Wieger niet meer fulltime in Blantyre woonden. Wieger is in dat jaar gedurende 3 maanden in Malawi geweest, in periodes van 2 of 3 weken. Ellen ging in 2016 naar Blantyre voor een congres Psychiatrie waar zij samenkwam met collega’s uit heel Zuid-Oost Afrika om samenwerking op het gebied van e-learning te bestendigen. Vanuit Nederland is zij betrokken bij de implementatie van e-learning in de specialisatie tot psychiater en in het medische Master-onderwijs.

 

In 2017 zet Wieger de supervisie van het succesvolle en groeiende Malawiaanse onderzoeksteam voort en gaat hij ongeveer iedere 2-3 maanden een aantal weken werken in Malawi. Hij doet daar dan patiëntenzorg, (bedside-) teaching, geeft onderwijs aan MBBS-5 studenten en doet mee aan de diensten van de afdeling Kindergeneeskunde.

 

Door deze nieuwe situatie is het verwezenlijken van de eerste doelstelling van onze Stichting, het verlenen van eerstelijns geneeskundige zorg, in elk geval voorlopig nauwelijks meer aan de orde. Des te meer kan de energie vanaf nu dan ook worden gericht op de 3 andere doelstellingen: local capacity building, onderzoek kindergeneeskunde en onderwijs psychiatrie via e-learning.